Tags

, , ,

Image

Hur många timmar är för många med mobilen? Ny teknik är nu utvecklad för att varna dig när du närmar dig för höga siffror. Ditt beroende av appar kan botas med, ja just det. En app.

Den heter BreakFree och håller reda på hur många appar du använder, hur ofta du låser upp telefonen och hur lång tid du pratar i telefon. Beroende på hur dina siffror ser ut räknar den ut hur ditt var ditt beroende ligger och skickar varningar och påminnelser.

Många föredrar mobilerna

Enligt Flurry, ett företag som hjälper andra att förstå och marknadsföra sig i smartphone-kulturen, öppnar en genomsnittlig mobilanvändare appar tio gånger under en dag. För att klassificeras som beroende enligt företaget krävs det att man öppnar 60 appar på en dag. Spannet däremellan har namnet ”superanvändare” och är en gråzon mellan normalt användande och beroende.

– Människor håller på att bli antisociala. Innan mobilerna kom funderade du alltid på vilka samtal du kunde ha med andra människor. Nu föredrar många sina telefoner istället för att prata med människor, säger Mrigaen Kapadia, skaparen till BreakFree, i en intervju med nyhetssidan Mashable.

Mammor och motorer är överrepresenterade

– Jag har själv tagit bort flera appar på min telefon för att jag känner att jag sitter med den för mycket. Med en app som räknar och har koll så tror jag att man nog blir mer medveten om hur lång tid man sitter med telefonen. Det tänker nog inte många på nu, säger Marin Larsson, militär i Kvarn.

Enligt Flurrys studie finns det 176 miljoner mobilberoende i världen. Det är en ökning på bara ett år med 123 procent. Men tro inte att det bara är ”ungdomen” som står för mobilknapprandet. Bland kategorierna som använder mobilen mest hittar vi framförallt mammor och manliga motorentusiaster. Varför det är så berättar inte studien men BreakFrees grundare har sin idé med appen klar.

– Vi vill få människor att förstå att mänskligt sällskap är bättre än mobilens sällskap, säger Mrigaen Kapadia i intervjun med Mashable.

Ida Larsson

Artikel på svenska hos NyTeknik

Studien från Flurry

Artikel på Mashable om BreakFree

Blogginlägg/artikel från Mashable med Mrigaen Kapadia

Advertisements