I år är det superval; både till riksdagen och EU. Du kan förtidsrösta och på söndag är det sista dagen att gå till vallokalen och lägga en röst på vilket parti och ledamöter som du tycker ska åka till Bryssel i EU-parlamentet. För dig som inte kan bestämma dig eller vill veta mera EU finns gratisappen Myvote2014.

 

På söndag är det sista dagen i Sverige att rösta till EU-parlamentet. Fyrahundra miljoner EU-medborgare ska rösta fram 751 ledamöter som ska representeras i fem år framöver och bestämma om nya lagar i Europeiska unionen.

 

Det har varit en svalt intresse tidigare år för svenskarna i EU-valen. 2009 röstade 45,5 procent av svenskarna, vilket då var ett nytt rekord. I år kan valdeltagandet bli rekordhögt, enligt Sifo visar en ny mätning som uppger att 54 procent ska absolut rösta, alternativt att de redan har röstat.

 

För att locka unga väljare och andra att utnyttja sin rösträtt finns EU:s projektet Myvote2014.Idén kommer från EU själva och har utvecklats av organisation VoteWatch i Europe.

 

I appen Minröst2014 lär du känna EU bättre och får svara på femton frågor som rör olika heta frågor som just nu finns på agendan i Bryssel. Vid varje fråga gör du tummen upp eller ner, det kan till exempel handla om mammaledighet. Ska mammaledigheten med full betalning förlängs minst 14 till 20 veckor i hela EU?

 

Samtliga frågor har en informationsknapp. Med ett klick på information lär du dig om bakgrunden till lagförslaget, som mammaledigheten handlar om förbättra säkerheten och hälsan för arbetstagare som är gravida.

 

Tummen upp argumenterar med flera resonemang om att längre mammaledighet gör att kvinnor kan bilda familj utan att behöva offra karriären. Med motståndarna med tummen ner tycker att en förlängd mammaledighet skulle kunna minska antalet arbetstillfällen för unga kvinnor. Så fortsätter frågorna som handlar om att allt från gemensamma skolbetyg till ekonomiska frågor.

 

Bryssel kan kännas långt bort men ca 60 procent av lagstiftningen som beslutas i EU-parlamentet

måste våra kommuner följa. Så använd din röst på söndag!

 

www.arte.tv/sites/fr/leurope-en-debat/2014/01/23/myvote2014-eu-eu-politics-for-the-app-generation-part-two/

 

http://www.eu-upplysningen.se/

 

http://www.svd.se/nyheter/valet2014/sifo-valdeltagande-kan-bli-rekordhogt_3587556.svd

 

Hanna Elmberg

Advertisements