Brukar du prata i telefon när du går ensam om kvällarna? Vänder du dig om och kollar om någon förföljer dig. Bara lugn, det finns en app som har knepen för att du ska känna dig trygg.

Viktoria Maxe, 23 år bosatt i Stockholm, brukar ofta gå ensam sent om kvällarna när hon slutat jobbet. Hur trygg hon känner sig med att gå ensam beror på vilken miljö hon är i.
– Runt Östermalm, där jag bor, känner jag mig trygg men att promenera eller åka tunnelbana i övrigt är ganska obehagligt, säger hon.

Uppmärksam
Viktoria hör alltid av sig till sin pojkvän när hon slutar jobbet och ska gå hem. Hon brukar ha headset på sig men lyssnar inte på musik om hon ser någon i sin omgivning som beter sig konstigt.
– Oftast är jag väldigt uppmärksam på personer jag möter sent på kvällen och lägger på minnet hur de ser ut och vilka kläder de har. Det sker för mig automatiskt, säger Viktoria.

Skyddsänglar
Det är inte ovanligt att känna sig otrygg när man promenerar ensam om kvällen. Den svenskgrundande appen Walkmehome har som syfte att underlätta denna känsla en aning. Med Walkmehome kan man låta sina nära och kära, så kallade skyddsänglar, se vart man befinner sig med hjälp av en GPS-funktion. När appen ska starta och vilka som ska kunna se vart man är bestämmer man själv. Det finns dessutom en snabbknapp till 112.

Trygghetskänsla
Walkmehome är inget som Viktoria brukar använda men hon skulle inte ha något emot att ha appen. Hon berättar att det skulle vara skönt att hennes nära och kära skulle kunna se vart hon är och att de går snabbt att kontakta larmcentralen om något skulle hända. Att appen fyller en form av trygghetskänsla är syftet, men Viktoria menar att för att känna sig helt trygg ska man ha fysiskt sällskap av någon. Däremot fyller appen sin funktion om man är tvungen att gå ensam och känner sig otrygg. Till Android-telefoner finns mellan 50 000 och 100 000 nedladdningar av Walkmehome.

Image

Länkar
http://www.walkmehome.com/sv/
https://www.youtube.com/watch?v=sqUaHy4DR-E
https://www.youtube.com/watch?v=rrrcGnzp1mw

Amanda Andersson

Advertisements