Tags

, , ,

Image

Aldrig förr har vi varit så medvetna om vad våra bästa sidor är. Det läggs upp ”selfies” och vi twittrar underfundigt om vad vi gör med SD:s kampanjblad. Och glöm inte att lägga på det mest smakrika fotofiltret när lunchen blev snyggast möjligt.

– Det är klart att det kan bli jobbigt i längden. Att känna att man måste prestera på internet också. Men det går nästan skrämmande automatiskt, säger Emil Eriksson, småbarnsförälder och användare av sociala medier.

Sitt instagramkonto har han fyllt med bilder och filmer på sin dotter, gärna när hon gör ”tokroliga” saker och är rufsig i håret. Ibland kommer det även bilder på fisketurer i en solnedgång och där en alkoholhaltig dryck får symbolisera helgfriden.

Vet vad följarna vill ha

– Det är en falsk yta jag visar, det vet jag. Jag visar bara de bästa, eller roligaste sakerna av mitt liv. Inte vardagslunken eller hur jag ser ut när jag kommer hem från jobbet. Man vet ju vad som går hem hos andra och vad de ”gillar”, säger Emil.

Att låta de sociala medierna vara en scen där man visar upp sig och systematiskt lägger ut bilder som man vet genererar i kommentarer eller ”likes” från andra användare har blivit allt vanligare. Mycket tack vare att vi nu bär med oss tekniken till scenen i fickan eller i väskan, ja till och med på toaletten kan vi dela med oss av våra tankar.

En motreaktion

– Att ha mobilen med sig är en ständig påminnelse om att vi är uppkopplade. Vi lever ofta inte heller fullt ut i de ögonblick vi är i utan i bakhuvudet ligger det en liten röst som hela tiden funderar på hur vi bäst fotar det vi gör, eller hur vi kan berätta om det på 140 tecken, säger Emma Fält, student vid informatik och media institutionen vid Uppsala universitet.

Samtidigt som fler och fler plattformar för sociala medier uppstår börjar dock antalet användare att plana ut. Enligt viss statistik pekar det också på att användandet av till exempel Facebook i Sverige har minskat.

– Reaktionerna på att de sociala medierna har tagit över mer och mer av våra liv har blivit att många helt enkelt slutat med det. Folk raderar apparna och tar bort sina konton, just för att komma bort ifrån känslan av att hela tiden behöva vara lyckliga och perfekta, säger Emma Fält.

Ida Larsson

 

SR om varför det är viktigt att bli känd på sociala medier.

Debattartikel av Kristofer Andersson om att selfies stärker självförtroendet.

“Så får du fler likes på instagram”

Emanuel Karlsten om det minskade användandet av Facebook.

Facebook som socialt tvång.

Image

 

 

 

Advertisements