Tags

, , , ,

Husmorsskolan i P1

Clara Lidström bloggar som Underbaraclara. Pressbild

För nästan tio år sedan dök det upp nya varje dag. Kvinnliga bloggare som explosionsartat ökade internettrafiken och armbågade sig fram mellan gråhåriga företagsgubbar och tekniknördar. De hyllades som driftiga förebilder, men nu har de börjat säga upp sig. En efter en.

”Jag säger upp mig från jobbet som jourhavande kvinnlig förebild”. Så döpte Underbaraclara, eller Clara Lidström som hon heter utanför sin blogg, ett inlägg till förra veckan. Hon förklarar där att hon har fått nog av förväntningarna och kraven på att vara en förebild. Hon uppmanar även sina läsare som behöver förebilder att titta sig själva i spegeln. Att vara sina egna förebilder med egna perspektiv. Att hon bara kan skriva utifrån henne själv och att representera och stå upp för alla hennes läsare är en omöjlighet.

Måste kunna allt

– Jag hade tänkt på det här länge och pratade med Sandra (Beijer, bloggar som niotillfem, red. anm.) och andra som bloggar. Och vi kom fram till att alla känner likadant, att det är helt orimliga förväntningar som ställs på oss kvinnliga bloggare. Det känns som att vi kvinnor till skillnad från manliga förebilder måste vara så bra på så otroligt mycket. Vi ska liksom ha åsikter om precis allt medan en manlig förebild kanske bara kan ha åsikter om ett enda område och då klara sig på det liksom, förklarade Clara Lidström till P3 Nyheter efter sitt inlägg.

Under samma dag som Claras inlägg publicerades skrev flera av de största svenska bloggarna inlägg om att de inte längre ställer upp på den påtvingade rollen som förebild.

Fler sätt att vara kvinna på

– Det känns ibland som att jag ska vara förebild för en sorts grå massa som jag inte riktigt känner. Jag lyckas hela tiden trampa på någons tår genom att äta för mycket, röka för mycket, skriva för mycket om feminism och massor av annat. Jag har till och med fått höra att jag är dålig som stannade hemma från en fest eftersom vissa aldrig bjuds på fest och därför skulle det vara taskigt av mig att stanna hemma. Och det går liksom inte, sa Sandra Beijer, bloggaren Niotillfem, till P3 Nyheter.

Och det är främst kvinnor som tvingas in i rollen.

– Så fort det handlar om en kvinna blir hon automatiskt ansvarig för alla kvinnor. Kvinnan ses som sitt kön, medan mannen ses som en individ. Det är nog ingen som tycker att Zlatan måste vara en förebild för hela manligheten. Det här liknar en slags hora/madonna-syn som vi var fastlåsta vid väldigt länge, men som vi börjat jobba oss bort ifrån. Det kan inte bara finnas en sorts förebild som ska representera alla kvinnor, vi måste visa att det finns flera olika sätt att vara kvinna på, sa Hillevi Ganetz till DN redan 2011.

Ida Larsson  

Inlägget från Underbaraclara

Inlägget från Niotillfem

Intervju med Clara och Sandra hos P3 Nyheter

Artikel i ämnet från DN, 2011

Debatt hos Malou von Sivers

Bloggaren Hej Blekk kommenterar utspelen från bland annat Clara och Sandra

Advertisements