Veckans fejd mellan komikerna Karin Adelsköld och Mårten Andersson slutade med att den förstnämnde blev hotad i sociala medier. Detta på grund av ett avslöjat mail.

Ett bråk mellan Karin Adelsköld och dennes komikerkollega Mårten Andersson bröt ut i helgen. Mårten Andersson, komiker och ägare av klubben Raw, skyllde i ett mail den dåliga biljettförsäljningen och det sviktande intresset för ett evenemang han är med och arrangerar på att ingen vill se kvinnliga komiker. Han ifrågasatte varför man ens skulle boka kvinnliga komiker om nu ingen var villig att se dessa. Mailet hamnade i Adelskölds inkorg och hon publicerade detta på sin sida på bloggsidan Tumblr. En stor kritik uppstod mot såväl Andersson som Adelsköld. Den tävling som hade upprättats som ett samarbete mellan tidningen Amelia och Raw Comedy Club hamnade i centrum. Adelsköld fick nämligen sparken från evenemanget. Hon säger följande i en intervju med tidningen Expressen:
” Jag tycker att det är fegt. Jag tycker synd om de tävlande. Jag är den enda som har haft kontakt med dem och coachat dem, och om en vecka ska de stå på scenen för första gången. De har aldrig gjort det här innan. Deras engagemang för tjejerna känns inte klockrent.”

Slutade med hot
Fejden slutade dock inte där. Adelskölds blogginlägg och dess efterspel gjorde att komikern blev hotad av uppretade kollegor. I en intervju med tidningen Resumé säger hon sig ha blivit hotad att bli utesluten ur stängda grupper på Facebook, blivit kallad ”feministfitta” och fått allvarliga hot från människor hon inte känner. Hon säger sig ha blivit hotad förr och att hon jobbar i branscher med mycket män, men att stödet har varit svagt för att stötta henne.

Ljusare framtid
Karin Adelsköld ser dock en ljusare framtid. Hon avslutar intervjun med tidningen Resumé med att vara positiv:
– Jag tror det blir bra. Vi har skakat om Sverige. Det är ett aktivt val man gör – det finns många bra scener som jobbar med jämställdhet. Inte bara ur ett kvinnligt perspektiv, utan också gällande bakgrund, kultur, ålder och språk, säger Karin Adelsköld.
Bråket ser nu ut att lägga sig. Ett inlägg i sociala medier av en uppgiven komiker slutade alltså i grova kränkningar och hot mot en komiker som ville visa ett mail.

http://karinadelskold.tumblr.com/post/85993377614/varfor-ska-en-bokare-boka-kvinnliga-komiker-nar-ingen

http://www.resume.se/nyheter/media/2014/05/19/karin-adelskold-hotad-av-manliga-kollegor/
http://www.svd.se/kultur/marten-andersson-i-komikerkonflikt_3572176.svd
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article18913875.ab

JOAKIM JOHANSSON

Advertisements