Tags

, , ,

De senaste dagarna har hashtaggen #fattatattoo florerat flitigt på sociala medier. Bakom kampanjen står den ideella rörelsen FATTA, som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik
– Syftet med kampanjen är att uppmärksamma dessa frågor, men på ett mer lättsamt sätt, säger Caroline Jansheden, medlem i en av rörelsen grundare; Femtastic.

På Instagram har det sedan i söndags laddats upp drygt 200 bilder under hashtaggen #fattatattoo. Bilderna föreställer människor som ser ut att vara nytatuerade. Samtliga motiv på tatueringarna är kopplade till rörelsen FATTA och vad de står för.
Att flera hundra människor samtidigt skulle göra tatueringar med liknande motiv verkar osannolikt. Caroline Jansheden berättar att så också är fallet:
– Det är bara ett fåtal av tatueringarna som är riktiga. Resten är ”gnuggisar”. Tanken med det är också att ha en mer lättsamt touch: det blir en tävling att ta reda på vilka som gjort de riktiga tatueringarna. Därmed diskuteras det mer också.

Stöd hos politiker
Flera kändisar har deltagit i kampanjen, både på Twitter och Instagram. Bland annat har politikerna Annie Lööf och Lars Ohly samt skribenten HanaPee lagt upp bilder på deras ”tatuerade” kroppar. Caroline Jansheden är också en officiell person på Stockholms klubbscen.
– Det är väldigt viktigt att kändisar är delaktiga i kampanjen. På så sätt blir många fler människor uppmärksammade. Kändisar är också i många fall förebilder. Därmed kan de påverka på många plan, säger hon.

Funnits i ett år
Rörelsen FATTA har i maj månad funnits i exakt ett år. I samband med att tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en 15-årig tjej blev friade i tingsrätten fick två grupper nog. Den feministiska organisationen Crossing Boarders och musiknätverket Femtastic gick ihop och grundade FATTA.
Sedan starten har huvudmålet varit att nå ut till så många som möjligt med hjälp av sociala medier.
– FATTA var ju inte först med den här typen av budskap. Men det är med hjälp av sociala medier vi har tagit så mycket plats som vi faktiskt hjälp. Det i kombination med att vi samarbetat med många kändisar gör att vi är där vi är idag.

JOHAN RODFELT

Advertisements