Det är inte många dagar kvar innan det är dags att lägga sin röst i Europavalet.  Någon som just nu är ute på EU-turné i Sverige är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Men vad får han för respons hos väljarna? Både i verkligheten och på sociala medier?

Fram till valdagen, 25 maj, kommer Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen ha besökt över 80 kommuner. I dessa kommuner pratar Sverigedemokraterna om vikten att rösta i Europavalet. Men just detta parti får ett lite annat bemötande när de kommer på besök. Folk bokstavligen vänder ryggen till.  När partiet anländer och ska hålla tal vänder publiken på sig i tystnad och står och tittar åt andra hållet. En tyst manifestation som startades i Karlskrona där människor ville visa att de inte stödjer Sverigedemokraterna.
– Vi ville visa att vi inte står för det Jimmie Åkesson står för. Att vända ryggen är ett sätt att visa att vi inte står med Åkesson utan mot honom, säger Belma Puskar från Tillsammans Karlskrona.

”Vänd ryggen mot rasismen”
Denna trend har spridit sig genom hela landet och även på sociala medier. På Twitter florerar hashtaggarna ”vaendryggenmotSD” och ”vaendryggenmotrasismen”. Dessa hashtags används flitigt av folk som visar att de inte stödjer Sverigedemokraterna. Partiet använder själva hashtagen ”hejajimmie”. Till skillnad mot de tidigare nämnda hashtaggarna används “hejajimmie” främst av SD-politikerna själva.

Internet
Sociala medier har mycket påverkan och stor makt. Extra tydligt syns det i dessa fall med hashtags som spridit sig över hela landet. På grund av sociala medier har denna trend om att vända ryggen mot Jimmie Åkesson och hans partikamrater spridits fort och i stor utsträckning. Hashtagens spridning har lett till att fler hakar på manifestationen. Budskapet förmedlas även på Facebook i form av evenemang. Det skickas ut inbjudningar till tusentals användare om att man ska komma och delta i manifestationen när Sverigedemokraterna anländer i städerna.

Amanda Andersson

Mer om detta
https://twitter.com/search?f=realtime&q=%23vaendryggenmotrasismen&src=hash
http://expo.se/2014/hundratals-vande-akesson-ryggen_6495.html
http://www.svtplay.se/klipp/2053466/vand-dom-ryggen (00-48 sek)

 

Advertisements